• Къде се намирам:

Кошница

0.00 лв. (0)

Лечебни свойства на водата

ID 900902

 

Лечебни свойства на водата

Водата е най-древното лекарство – още Буда е лекувал хората с тази течност. Следвайки тази традиция, йогите пият вода в продължение на дни на определени периоди от време. Един от каноните на Аюрведа представлява старата система на оздравяване – строго регламентиран прием на гореща вода. Тази процедура предотвратява образуването на вредни токсични вещества, които се натрупват в организма на човек, който води нездравословен начин на живот.

Снежната вода притежава загадъчен целителен ефект. И досега не е ясно защо приемането й намалява скоростта на протичане на заболяванията на бъбреците, стомаха и черния дроб. Най-приемливата хипотеза се основава на свойството на водата да “запомня” информацията за предшестващи контакти. При изменение на агрегатното състояние, в частност замръзване, тази памет се “заличава”. Пространствената ориентация на молекулите на снежната вода е най-близка до структурата на водата, която се съдържа в клетките на човешкото тяло. Вероятно, точно на това се дължи високият й терапевтичен ефект.

Приготвянето на снежната вода е просто – трябва само да замразите обикновена вода, а след това да я оставите да се разтопи на стайна температура. Трябва да се пие без всякакви добавки и в неограничени количества.

Разбира се, снежната вода не може да замени лекарствата, но при провеждането на системния подход при лечението всяка капка се оказва незаменима.

За да окаже благотворно действие минералната вода е необходимо да се спазват следните условия:

*Водата трябва да бъде чиста, затова течността в тръбите не трябва да престоява повече от 6 и трябва да бъде филтрирана.

*Пречистената вода трябва да заври, а след това да бъде охладена.

*За постигане на чувствителен клиничен ефект принципно значение има режимът и системното пиене на вода - на всеки 30 - 40 минути в продължение на 2-3 седмици. Сами по себе си няколко глътки топла вода са просто вода, а пиенето на течността на определени периоди от време представлява лечебна процедура.

· Няма смисъл всеки път да варите вода, достатъчно е да я оставите да кипне сутринта, а след това да я пресипете в термос.

Ако една чаша хладка вода е просто вода, то горещата вода съдържа топла енергия. С други думи, глътка топла вода е глътка чиста, лесна за усвояване енергия.

Поливаме се със студена вода, когато усещаме студ, поставяме краката си в топла вода, за да се сгреем или да отстраним някоя болка, пием вода с намерението да се избавим от хълцане и киселини, промиваме стомаха с вода, ако той самият не е в състояние да направи това. Умереното редовно къпане в хладна вода ни прави неподатливи към инфекции и простудни заболявания, повишава на физическата и умствена активност. Струята хладка вода ободрява душата, горещата вана загрява организма, а честият прием на няколко глътки топла вода спомага за облекчаването на много страдания.

Успехът за активното въздействие на такава сложна система като човешкия организъм е в абсолютно съответствие с нормите на съвременната академична медицина. Обменните процеси се осъществяват на ниво клетки и клетъчни структури.

При здравия човек дейността на различните органи зависи от самите тях. Така, в състояние на покой, определен брой сърдечни удари съответстват на конкретното ниво на артериалното налягане, на броя на дихателните движения на гърдите и свиването на мускулите на хранопровода. При физически упражнения значението на тези и други взаимосвързани показатели на функционалната система на организма се увеличава, като не надхвърля определените норми. Цялата им дейност се подчинява на хомеостазата – физиологично равновесие, което е свързано с определен ритъм. Болка, задух, аритмия на сърцето, запек, безсъние, липса на апетит, повишено артериално налягане – това са признаците на нарушеното равновесие. При такива случаи еднократният прием на топла вода рефлекторно предизвиква незначително физиологично изменение на органите, а редовният прием има лечебен ефект.

Лечебни свойства на водата